poniedziałek, 2 listopada 2009

Słów kilka o Japoni^^




Japonia jest krajem naprawdę zjawiskowym i wartym odkrycia przez każdego. Szczególnym aspektem tego jakże wspaniałego kraju jest oczywiście kuchnia. Ta zaś kojarzy nam  się z różnorodnością smaków i kolorów. Japończycy w swe potrawy wkładają nie tylko dużo wysiłku, ale także i serce. Sprawia to, iż każde dania są naprawdę zjawiskowe, a ich degustowanie dostarcza nam niesamowitych wrażeń.
Jak wszyscy zapewne wiedzą kraj kwitnącej wiśni jest położony na wyspach. Ciepłe prądy morskie otaczające to państwo, sprawiają iż okoliczne wody obfitują w bujną morską roślinność, oraz w różnorodność gatunków ryb i skorupiaków. Tereny jakimi usypane są wyspy, to zwykle jałowe, kamieniste gleby. Rolnictwo było więc bardzo trudne, a jedyną rośliną jaką udawało się tam wychować był właśnie ryż. Z tego też powodu w menu przeciętnego japończyka znajdowały się (i nadal znajdują) ryż i owoce morza.

1 komentarz: