Witam dziś postaram się wam przybliżyć jak zrobić pierwsze i podstawowe sushi - czyli sashimi!! :D
Sashimi - składniki
- 50 dag filetów z trzech gatunków ryb (np. ryba maślana łosoś i tuńczyk)
Dekoracja:
- marchewka
- daikon (biała rzodkiew)
- świeży ogórek
- czerwony kawior
- cząstka cytryny
- japoński sos sojowy
- chrzan wasabi
Sashimi - sposób przygotowania
Używając bardzo ostrego noża usuń skórę z ryb. Następnie włóż filety do zamrażalnika i poczekaj, aż będą na tyle twarde, aby dało się je równiutko pokroić. Ryby najczęściej kroi się w cieniutkie plasterki, można także pokroić je na kawałki (patrz zdjęcie). Oczyść i obierz marchewkę i rzepę, ogórek dokładnie umyj. Warzywa pokrój w cieniutkie paseczki (jak na julienne). Ryby ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi warzywami, czerwonym kawiorem i cząstką cytryny. Podawaj z sosem sojowym przyprawionym chrzanem wasabi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz