wtorek, 3 listopada 2009

Ittadakimasu!!

Witam dziś postaram się wam przybliżyć jak zrobić pierwsze i podstawowe sushi - czyli sashimi!! :D












Sashimi - składniki
  • 50 dag filetów z trzech gatunków ryb (np. ryba maślana łosoś i tuńczyk)
    Dekoracja:
  • marchewka
  • daikon (biała rzodkiew)
  • świeży ogórek
  • czerwony kawior
  • cząstka cytryny
  • japoński sos sojowy
  • chrzan wasabi
Sashimi - sposób przygotowania
Używając bardzo ostrego noża usuń skórę z ryb. Następnie włóż filety do zamrażalnika i poczekaj, aż będą na tyle twarde, aby dało się je równiutko pokroić. Ryby najczęściej kroi się w cieniutkie plasterki, można także pokroić je na kawałki (patrz zdjęcie). Oczyść i obierz marchewkę i rzepę, ogórek dokładnie umyj. Warzywa pokrój w cieniutkie paseczki (jak na julienne). Ryby ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi warzywami, czerwonym kawiorem i cząstką cytryny. Podawaj z sosem sojowym przyprawionym chrzanem wasabi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz